top of page

סרילנקה הפראית בעלי החיים בסרילנקה



Wild Sri Lanka


הבלוג נכתב על ידי בת רגב ,ממחית לטיולי איכות בסרילנקה ומזרח אסיה .

לתוכנית : טיול מאורגן לסרילנקה ברגב טורס טיולי איכות גיאוגרפיים , חול מועד סוכות - שיצא בהדרכת בת רגב מומחית לסרילנקה ומזרח אסיה לחצו על הקישור הבא : https://www.regev-tours.com/organized-tours-srilanka-12days

החלטתם לצאת לטיול מאורגן לסרילנקה , כדאי להכיר, מה מזמן הטבע הנפלא של סרילנקה למבקר בה



סרילנקה , [ צילון הבריטית עד 1948] הוא אי טרופי הממוקם קרוב לקצה הדרומי של הודו. מדינת האיים היפה של סרי לנקה מפורסמת בעולם בשל שפע חיות הבר שלה , כמו שהרבה מקומות בעולם , קיים מאבק מתמיד בין הפיתוח לבין שמירה על אזורי טבע ושמורות הטבע משאב חיוני וקריטי עבור מיני חיות הבר שלה שמורות הטבע הנפלאות שלה עתירות צמחיה טרופית , שמורות אלו מאפשרת את קיומם של מיני בעלי חיים רבים . מבין הבולטות בין שמורות הטבע נזכיר את שמורת יאלה, שמורת מינארייה, שמורת הורטון ועוד , ביקור בסרילנקה מעמיד בפני המבקר הזדמנות נפלאה לראות את קיומו של הטבע בסמיכות זה לזה עם קיומם של בני האדם .

האי המגוון של סרי לנקה הוא ביתם של בעלי חיים וצמחים רבים, חלקם אנדמיים לאי, חלקם נמצאים בסכנת הכחדה חמורה. מגוון המינים הרבים של בעלי חיים מורכב מ-123 יונקים, 526 ציפורים, אלו השוהים באי ונודדים, 9 צבים , 104 סוגי לטאות, 2 סוגי מוניטורים, 104 מיני נחשים ו-2 סוגי תנינים. זה מדהים שאי קטן כזה הוא ביתם של מינים רבים כל כך של בעלי חיים.


בעלי חיים רבים חיים באזורי חיות הבר כגון פארקים לאומיים, מקומות קדושים ויערות גשם. אולם ישנם רבים מהם ששוכנים בגבולות הפארקים הללו ואף במקרים מסוימים בערים העירוניות. עם הצמיחה המהירה של העיור וההתחממות הגלובלית יש איום על כל חיות הבר בסרי לנקה וזו הסיבה שה-IUCN, האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע מקיים "רשימה אדומה" שמציינת את בעלי החיים הנמצאים בסכנת הכחדה. כדי להכנס לקטגוריה של "סכנת הכחדה קריטית" ברשימה האדומה של IUCN החיה צריכה לעמוד בשני קריטריונים: הפחתה של פחות מ-80% מהמינים בעשר השנים האחרונות ואוכלוסייה של מתחת ל-250 באזור.


האזור הרטוב והאזור היבש בסרילנקה

חשוב להדגיש כי סרילנקה נחלקת לשני אזורים בעלי מאפיינים שונים מאוד שלהם חלק נכבד בהשפעה על עולם החי . בהרים ובחלקה הדרום-מערבי של המדינה, המכונה "האזור הרטוב", יורדים גשמים רבים (ממוצע שנתי של 2500 מילימטרים). רוב החלקים הדרום מזרחיים, המזרחיים והצפוניים של המדינה מהווים את "האזור היבש, אשר יורד בין 1200 ל-1900 מ"מ גשם מדי שנה. חלק ניכר מהגשם באזורים אלו יורד מאוקטובר עד ינואר; במהלך שאר הימים. בשנה יש מעט מאוד משקעים, וכל היצורים החיים חייבים לשמור על לחות . בחופים הצפון-מערביים והדרום-מזרחיים הצחיחים כמות הגשם הינה הנמוכה ביותר ונעה בין- 600 עד 1200 מ"מ בשנה - הגשמים יורדים בתקופה הקצרה של מונסון החורף .



יערות בעבר כיסו כמעט את כל האי, אך עד סוף המאה ה-20 אדמות שסווגו כיערות ושמורות יער כיסו רק חמישית מהאדמה. הפנים הדרום-מערבי מכיל את השרידים הגדולים היחידים של היערות המקוריים של האזור הרטוב. עם זאת, הממשלה ניסתה לשמר מקומות ושמורות טבע חיוניים לצמחייה טבעית וחיי בעלי חיים. הפארק הלאומי Ruhunu בדרום מזרח מגן על עדרי פילים, צבאים וטוסים, והפארק הלאומי Wilpattu בצפון מערב משמר את בתי הגידול של ציפורי מים רבות, כגון חסידות, שקנאים, במהלך תוכנית Mahaweli Ganga של שנות ה-70 וה-80 בצפון סרי לנקה, הממשלה הקדישה ארבעה שטחי אדמה בהיקף כולל של 1,900 קמ"ר כפארקים לאומיים. לאלה כמובן יש השפעה ישירה גם על עולם החי בסרילנקה .


בבלוג הבא נביא בפניכם את מיני בעלי החיים המיוחדים , האנדמיים והלא אנדמיים החיים היום בשמורות הטבע באגמים ובמימי האוקינוס של חופי סרילנקה הקסומים . על מאפייניהם , ומה שמייחד אותם , קריאה מהנה .





קופים בסרילנקה

בסרילנקה ישנם שלושה מיני קופים נפוצים קוף הטוקו , קופי לנגור סגול הפנים וקופי לנגור אפורים


לנגור אפור /לנגור מצויץ Sri Lanka grey langur


לנגור מצויץ הוא מין לנגור אפור ממשפחת קופים בעלי זנב. הקוף מצוי בטבע ביערות טרופיים ויערות יבשים של דרום-מזרח הודו ושל מזרח סרי לנקה. אורכו של קוף בוגר מגיע ל-55-80 סנטימטר, אורך הזנב 75-90 ס"מ והמשקל הממוצע 11-20 ק"ג.



קוף סגול פנים אנדמי **** בסכנת הכחדה Purple-face leaf Monkey

הלנגור סגול הפנים (Semnopithecus vetulus), הידוע גם בתור קוף העלים הסגול, הוא מין של קוף העולם הישן האנדמי לסרי לנקה. החיה היא זן עץ ארוך זנב, המזוהה על ידי מראה חום ברובו, פנים כהות (עם פנים תחתונות חיוורות יותר) ואופי ביישן מאוד. המין היה בעבר נפוץ מאוד, נמצא בפרברי קולומבו ובכפרי "האזור הרטוב" (אזורים עם טמפרטורות גבוהות ולחות גבוהה לאורך כל השנה, בעוד שיטחי גשם מתרחשים בעונות המונסון), אך עיור מהיר הוביל ל- ירידה משמעותית ברמת האוכלוסייה של הקופים.

באחד הטיולים הנפלאים שלנו לסרילנקה , הצלחנו לראות משפחה קסומה של קופים סגולים יושבת על צמרות העצים , בטבע הסמוך לנאוורה איליה.


קוף טוקו מקוק אנדמי רק בסרילנקה Toque Monkey

קוף הטוקו (/tɒk məˈkæk/; Macaca sinica) הוא קוף בגוון חום-אדמדם מהעולם הישן האנדמי לסרי לנקה, שם הוא מכונה רילאווה או רילאווה (בסינאלית: රිළවා), (ומכאן "רילו" באנגלית שמו מתייחס לסיבוב השיער בקצה הראש, המזכיר כובע טוק חסר שוליים.עם הגיל, פני הנקבות הופכות לורוד מעט. הדבר בולט במיוחד בתת-המין M. s. סיניקה.עם הגיל, פני הנקבות הופכות לורוד מעט. הדבר בולט במיוחד בתת-המין M. s. סיניקה. מעמד חברתי מובנה מאוד בכוחות מקוק, והיררכיות דומיננטיות מתרחשות בקרב גברים ונשים כאחד. קבוצה יכולה להיות מורכבת משמונה עד ארבעים פרטים. כאשר הכוחות גדלים מדי, מתח חברתי ותוקפנות עולה אחד כלפי השני, מה שגורם לכמה פרטים לעזוב. זה בולט אצל מבוגרים ותת מבוגרים, שבהם קבוצה עשויה להיות מורכבת בעיקר מנקבות. זכרי אלפא שולטים שזה עתה מונו מראים אגרסיביות כלפי נקבות, מה שגורם לנקבות לעזוב את הקבוצה. לחימה בתוך הכוחות עלולה לגרום לפציעות חמורות כולל זרועות שבורות.

צאצאים צעירים של נקבת אלפא יקבלו בדרך כלל מזון ומחסה טובים יותר מאשר בני גילם.



טורפים יבשתיים וטורפי על בסרילנקה




נמר סרילנקי, טורף היבשה העליון של ציילון


נכון להיום נמרים קיימים רק באוכלוסיות מקוטעות בסרי לנקה. הם החמקמקים ביותר מבין החתולים הגדולים, והיו מעט מאוד מחקרים על התנהגותם באי. הם בעיקר ציידי מארבים ליליים, המכוונים לטרף גדול כמו תאו מים. שלא כמו תת-מינים אחרים של נמר, הנמר של סרי לנקה כמעט ולא נושא הרג לעצים. זה כנראה בגלל היעדר טורפים גדולים אחרים שעלולים לנסות לגנוב את טרפם.


הפרווה המנומרת היפה של כל נמר היא אינדיבידואלי כמו טביעת אצבע. למרבה הצער, לפרוות הללו יש ביקוש גבוה והציד הוא אחד האיומים הגדולים ביותר על הישרדותם בטווח שלהם. אובדן ופיצול בתי גידול גם מסכנים אותם. אם רוצים להגן עליהם, יהיה קריטי לחקור את החתולים הללו מקרוב יותר וללמוד כמה נשארו, היכן ומתי הם הכי פעילים, באילו מיני טרף הם תלויים בעונות שונות ובאזורים שונים, והיכן הם צריכים מסדרונות כדי לאפשר זרימת גנים בין תת-אוכלוסיות.


נמרים נצפו כמשתמשים כמעט בכל בתי הגידול היבשתיים בסרי לנקה והם נמצאים בבית באותה מידה ביער היער היבש כמו ביער הגשם הצפוף, ומגובה פני הים ליערות העננים ההרריים.

למעט אמהות עם צעירים, נמרים בודדים מאוד כשהם אינם מזדווגים. הטריטוריות של מספר נקבות עשויות לחפוף לטריטוריה של זכר בודד, אך זכרים רק לעתים נדירות יסבלו נוכחות של מתחרה. רבייה יכולה להתרחש בכל עת של השנה, ובדרך כלל מביאה להולדת גור אחד או שניים.


נמר סרילנקי Sri Lanka Leopard


בתור טורף היבשה העליון של האי, הנמרים יאכלו כמעט כל דבר שהם נתקלים בהם, כולל קופים, ציפורים, זוחלים, כל מיני צבאים ואפילו עגלי תאו שבדרך כלל גדולים מהם. הם קריטיים לשמירה על מיני טרף ברמת אוכלוסיה בריאה. ללא תחרות מחתולים גדולים אחרים כמו אריות או נמרים, הנמרים המצויים בסרי לנקה הפכו לנמרים הגדולים בעולם. הזכרים גדולים לפחות ב-30% מהנקבות, במשקל של עד 150 פאונד.


ידוע לשמצה שקשה לספור נמרים בשל אופיים החשאי, אך ההערכות הנוכחיות מציינות את האוכלוסייה בפחות מ-1,000 פרטים. הם מופיעים בסכנת הכחדה


הפארק הלאומי Yala בסרי לנקה הוא הפארק הלאומי השני בגודלו, המתויר ביותר באי, והוא ביתם של אוצרות חיות הבר המוערכים ביותר הללו - הנמרים של סרי לנקה בסכנת הכחדה. כשיאלה מתגאה בצפיפות הגבוהה ביותר של נמרים כדי לראות את אחת מהחיות המפוארות האלה על הפלנטה שלנו - הסיכוי שלך לזהות אותם, כאן, הוא ממש טוב! בשל היותו של הגן הלאומי יאלה אוסף של סוגי צמחייה ודפוס התפוצה של עצים יחד עם מערכת הכבישים הניידים בתוך הפארק, שוב הסיכוי שלכם לזהות אחד גדל עוד יותר. העונה היבשה מציעה את הסיכוי הטוב ביותר לזהות נמרים בפארק הלאומי יאלה. היצורים החמקמקים האלה מעדיפים מזג אוויר יבש ויש סיכוי גבוה יותר להיות בחוץ במהלך יוני עד ספטמבר, כאשר הגשם הוא הקל ביותר. בחודשים הגשומים (נובמבר-ינואר ואפריל) הנמרים נסוגים לעתים קרובות למערות, ומקטינים את הסיכוי שלכם לראות אותם בטבע. זה חתול אחרי הכל…. הם לא אוהבים להרטיב את הרגליים! בפארק יאלה יש כ-100 עד 125 נמרים ויש כמה דמויות מפורסמות ביניהם. אך ראוי לציין שלא תמיד נוכל לראות אותם כיום בקלות. באחד הטיולים המאורגנים ששעשינו לסרילנקה , ביקרנו בשמורת יאלה, וזכינו לראות את הליאופרד הנפלא משוטט בשמורה, [ אם כי צריך לציין שזה לא בא בקלות , כמו גם את הקוף המעופף .


חתול דייג הודי Indian Fishing Cat

חתול הדייג ההודי הוא חיה טורפת המצויה בסרילנקה , מין התלוי בביצות. שמו נגזר מכך שכחתול קטן יחסית היכולת שלו לשרוד בגונג'ל ולהתחרות על מזון עם טורפי על כמו הנמר הסרילנקי או העייט על טרף הרביורי גדול היא כמעט אפסית ומשכך, הוא בעיקר ניזוד מציד דגים . חוקרים בסרילנקה פרסמו לאחרונה את תוצאות מאמצי המעקב שלהם בשנים 2013-2019 אחרי חתול הדייג ההודי . הממצאים המרכזיים: לחתולי דייגים עירוניים יש טווח ביתי קטן יותר מאשר לאלה כפריים, ולנקבות יש את הטווחים הקטנים מכולם, אולי בשל העדפה לבית גידול מוכר בטוח יותר קרוב יותר למקורות מזון כדי לגדל את צאצאיהם.

חתול הדייג, כפי ששמו מרמז, הוא מין התלוי באדמות ביצות, אך המחקר מצא כי חתולי הדייג העירוניים של קולומבו מבלים יותר זמן באזורים בנויים מאשר באזורים ביצות. גם כאן הנטייה בולטת יותר בקרב זכרים מהמין. ביום, נראה שהם מעדיפים בתי גידול ביצות, ובלילה יוצאים לאזורים עירוניים שהשתנו על ידי אדם. החתולים הם בעלי תושייה מאוד והסתגלו לסביבה עירונית טוב יותר ממה שחשבו בעבר.


חתול דייג הודי רובץ על גזע עץ

"אנחנו נוטים לחשוב שלבעלי חיים באזורים טבעיים יש יותר מזון ומחסה, אבל זה לא תמיד כך", אמרה אחת החוקרות שעסקה במחר אחר חתול הדיג . "לדוגמה, חתול דייג בג'ונגל סרי לנקי טיפוסי יצטרך להתחרות עם הנמר והתן על מזון ובטיחות. תנין המים המלוחים יהיה הטורף הטבעי היחיד לחתולי דייג בוגרים בקולומבו, והם יכולים למצוא מזון על ידי הוצאת פחות אנרגיה על ידי לכידת דגי נוי וציפורים."עם זאת, בחיפוש אחר מזון, חתולי דייג פושטים לעתים קרובות על מכלאות עופות, ומעוררים עימות עם בני אדם. אנשים גם מפחדים לדוג חתולים כשהם יוצאים בלילה. החוקרת אמרה שהיא לוקחת הרבה זמן כדי לחנך את הציבור על דיג חתולים באמצעות תוכניות מודעות לקידום דו-קיום.


חתול מנוקד סרילנקי Sri Lanka Rusty Spotted Cat

חתול מנוקד חלוד הוא חתול הבר הקטן ביותר בסרי לנקה, בדומה לגודלו של חתול בית רגיל. הוא נמצא גם בהודו. למרות שהחתול הזה נפוץ, הוא נדיר. זה שמתרחש בסרי לנקה הוא ייחודי לאי ברמת תת-המין (Felis rubiginosa phillipsi). זה נקרא גם Walbalala בסינהאלה ו-Kadu Poonai בטמילית.


הוא נמצא בכל מקום באי, החל מההרים לאזורי החוף הן בקרקע הרטוב והן היבש אך בשום מקום הוא נפוץ. בתי הגידול המועדפים שלו כוללים יער ושטחי שיחים. עם זאת, מדובר בבעל חיים חמקמק שנראה רק לעתים רחוקות. החתול המנוקד החלוד הוא צייד לילי וניזון בעיקר מחרקים, ציפורים קטנות, מכרסמים, צפרדעים ואולי לטאות קטנות וכן עוף ביתי. התנהגות הרבייה של חתולים עם כתמים חלודים נצפתה בשבי והיא כמעט זהה לחתול הביתי. חתול. המלטה של אחד עד שלושה חתלתולים יוולדו במאורה מבודדת לאחר הריון של כ-65 יום. לגורי החתולים חסר הכתמים החלודים של המבוגרים והקשתיות שלהם בצבע תכלת.לא ידוע דבר על התפתחותם, אבל זה כנראה דומה מאוד לזו של גורי חתולים. החתול בעל הכתמים החלודים הוא לילי ומבלה חלק ניכר מזמנו בעצים ובשיחים. הם טריטוריאליים מאוד, אבל לא הרבה יותר ידוע על התנהגותם בטבע. הרבייה מתבצעת פעם בשנה.


המעילים של הגורים הצעירים עמומים יותר מהמבוגרים. כלומר כשאנו רואים פרווה עמומה , עלינו לדעת שהיא נלקחה מפרוותו של גור צעיר. החתול החלוד קרוי על שם הסימנים הספציפיים שלו. פרוות הבסיס היא בדרך כלל בצבע אפור ומכוסה בכתמים קטנים בצבע אדום חלודה אשר יוצרים פסים מוצקים לאורך הגב ובחלק העליון של הראש - החלק התחתון של הגוף, סינר החזה והסנטר לבנים. זהו אחד הקטנים שבמיני חתולי הבר, בגודל של עד כ-18 סנטימטרים בגוף עם זנב של לא יותר ממחצית אורך גופו


חתול ג'ונגל סרילנקי The Jungle Cat

חתול הג'ונגל מאכלס את הג'ונגלים והביצות של מצרים, סביב הים הכספי ברוסיה, אפגניסטן, הודו, נפאל, סרי לנקה, בורמה, תאילנד ודרום מזרח סין.חתול הג'ונגל קטן יותר מחתול הדייג. הוא נמצא בדרך כלל בין עשב ושיחים ארוך של האזור היבש ולעיתים רחוקות בג'ונגל הפתוח. ידוע שהוא ניזון מכל יצור שהוא יכול לגבור עליו, כולל ציפורים מקננות קרקע ויונקים קטנים כמו גרבילים, חולדות, עכברים וארנבות.


חתול הג'ונגל נראה כמו חתול בית גדול (ביתי) עם זנב מעט קצר יותר ורגליים ארוכות יותר. יש הבדל בין הזכרים לנקבות. הנקבות קטנות יותר. זכר שוקל כ-15 קילו. הם גם קופצים למים ותופסים דגים. עם זאת, חתולי הג'ונגל בסרי לנקה מעדיפים חיים יבשתיים. לחתולי הג'ונגל בחלקים הצפוניים של תפוצתם יש צבע קרקע של חום-אפרפר, בעוד לאלו שבחלקים הדרומיים של התפוצה שלהם צבע אדום צהבהב יותר. הסימונים מוגבלים לפנים ולרגליים, שהם פסים חומים קלים. אוזניהם מכוסות שיער חום כהה עד שחור. טכניקת הציד של חתול הג'ונגל דומה לזו של רוב החתולים האחרים, עוקבים ומתנפלים.


הם נצפו ניזונים מחולדות, עכברים, ארנבות ויכולים לקפוץ גבוה באוויר כדי לתפוס עופות ג'ונגל וציפורים גדולות אחרות. הם אפילו יהרגו ויאכלו תינוקות צבאים, נחשים וצפרדעים. הם פעילים בדרך כלל בשעות היום ויש להם מאורה ללכת אליה במקרה של סכנה או לנוח. עונת הרבייה של חתול הג'ונגל תלויה בטווח שלהם.


משך ההיריון הוא כשמונה שבועות. שלושה או ארבעה גורים נולדים. כאשר הם נולדים לגורים יש סימני טאבי בולטים על רקע אפור בינוני. הפסים נעלמים בהדרגה. לאחר שמונה שבועות, הגורים נגמלים ומתחילים להיפרד מאמם בגיל חמישה עד שישה חודשים.





תן סרילנקי SRI LANKAN JACKAL

התן הסרי לנקי (Canis aureus naria), הידוע גם בשם התן הדרומי ההודי הוא תת-מין של תן הזהב שמקורו בדרום הודו וסרי לנקה. ביבשת אסיה, התן הסרי לנקי מופיע בכל חלקו הדרומי של חצי האי ההודי, מתאנה ליד בומביי בצפון מערב דרומה דרך הגהטים המערביים, מייסור, הגהטים המזרחיים ומדורה. ניתן למצוא אותו ברחבי סרי לנקה. בדרום הודו, אורכם של זכרים בוגרים הוא 29 אינץ' בממוצע, בעוד שהנקבות מידות 26½ אינץ'. משקל נע בין 12-19 ק"ג. בסרי לנקה, הם יכולים להגיע לגדלים קצת יותר גדולים מאשר בני דודיהם היבשתיים. לתנים בסרי לנקה, למרות שהם מסווגים כתת-מינים זהים לאלה בדרום הודו, יש אונה שורשית בצד הפנימי של הפרה-טוחנה העליונה השלישית. מעיל החורף של תנים סרי לנקה קצר יותר, חלק יותר ולא מדובלל מאלה של התנים הצפוניים ההודיים. המעיל כהה יותר גם בגב, בהיותו שחור ומנומר בלבן. החלק התחתון פיגמנטי יותר על הסנטר, הגרון האחורי, החזה והבטן, בעוד שהגפיים אוכריות חלודות או שזופות עשירות. הבלילה מתרחשת מוקדם יותר בעונה מאשר בתנים הצפוניים ההודיים, ובדרך כלל הצבע לא מתבהר.


דוב עצל Slotted Bear

סווג במקור כשייך למשפחת העצלן בשנות ה-1700, ובכך נקרא עצלני הדובים. טעות זו לא התגלתה עד שהדגימה הראשונה של הדוב נשלחה לאירופה מהודו ב-1810.

דוב העצלן של סרי לנקה הוא תת-מין של דוב העצלן המצוי בעיקר ביערות יבשים בשפלה באי סרי לנקה.

משקלו נע בין 54 עד 141 ק"ג גודל: כ-1.5 עד 1.8 מ' אורך הזנב: 7 עד 12 ס"מ

הדוב העצלן הוא אוכל כל מגמת אוכלוסייה הדובים העצלנים כיום נמצאת בירידה הוא חיה פגיעה כיום ומצוי בסכנת הכחדה לדב העצלן של סרי לנקה יש פרווה מדובללת עבה שצבעה שחור. אוזניו מרופדות בפרווה ארוכה ויש לה חוטם ארוך, לשון ארוכה, עיניים עגולות, אף גדול וסימון בצורת V או Y על החזה. ראשו דומה לכלב מבוית.

כפותיהם מצוידות בטפרים מפותחים היטב המאפשרים להם לטפס על עצים ולחפור טרמיטים. הראש והגוף גדלים עד 6 רגל באורך, ויכולים לשקול עד 225-300 פאונד לזכר ו-125-200 פאונד לנקבה.

ביולוגיה . הדוב העצלן של סרי לנקה משתמש בחוש הריח המעולה שלו כדי לאתר מזון. הם ניזונים בעיקר מטרמיטים ונמלים ומשתמשים בשיטה מפותחת כדי לחפור אותם החוצה. הטפרים שלהם גדולים יותר מרוב מיני הדובים. טפרים ארוכים ומעוקלים משמשים לחדירת תלוליות קן, שיכולות להיות קשות בסלע. לאחר שהם פתחו חור, התאמות מיוחדות עוזרות להם למצוא את האוכל שלהם. הם מפוצצים לכלוך עודף ואז מוצצים ברעש את החרקים דרך רווח בשיניים הקדמיות שלהם. לשם כך, הם סוגרים את הנחיריים ומשתמשים בשפתיים כמו זרבובית ואקום.

מלבד חרקים, דובי עצלנים חוגגים במגוון פירות כגון 'פאלו' (Manilkara hexandra), 'Weera' (Drypetes sepiaria) וכו'. ידוע שהם גם מטפסים על עצים כדי להגיע לכוורות דבורים. הם גם יאכלו צמחי עלים, אגוזים, ירקות ומכרסמים.

דוב העצלן של סרי לנקה אינו עובר תרדמה בשל אקלים חם יותר וזמינות מקורות המזון לאורך כל השנה.

עונת הרבייה של דובי העצלן משתנה בהתאם למיקום. בהודו הם מזדווגים באפריל, מאי ויוני וילדים בדצמבר ובתחילת ינואר, בעוד שבסרי לנקה זה קורה כל השנה. תקופת ההיריון היא כ-210 ימים. הנקבה ממליטה בדרך כלל אחד עש שני גורים אם כי היו מראות נדירים של עד שלושה גורים שטופחו על ידי אם חד הורית. זה מאוד נדיר ואתגר נוסף עבורה. גורים נשארים עם האם במשך שנתיים עד 3 שנים ואוהבים לרכב על גבה.


בית גידול ותפוצה

חי ברחבי השפלה היבשה. בעבר, הם היו ידועים כמי שעושים תנועות אל הגבעות בחיפוש אחר מזון בתקופות של בצורת קיצונית. דוב העצלן של סרי לנקה אינו טריטוריאלי. זכרים ונקבות חולקים את הטריטוריות שלהם עם דובים זכרים ונקבות אחרים. דוב העצלן הוא יליד נפאל, בהוטן, הודו וסרי לנקה, דוב העצלן הסרי לנקי הוא תת-מין אנדמי לאי. על פי הרשימה האדומה של המינים המאוימים של IUCN, דוב העצלן נמצא בבנגלדש אך כעת כנראה נכחד.


טורפי על

A Crested Serpent Eagle after a morning feast עיט נחשים מצויץ

עיט נחשים מצוי מקבל את שמו צ'ילה מהעפיפון ההינדי שלו. ציפור דורס בינונית זו המתנשאת לגובה משמעותי בשמים היא השתקפות אמיתית של פליאה. הוא מופץ ברוב חלקי האזור המזרחי. נמצא כי המין יכול לחיות בשבי עד 50 שנה. אורך חייהם בטבע טרם תועד.


כפי שהשם מרמז, נשרים נחש מצויצים נהנים לחגוג על נחשים. עם זאת, תזונתם אינה מוגבלת לכך שכן הם טורפים גם יונקים קטנים וציפורים. היכולת שלו להמריא יחד עם החזון המדהים שלו הופכים את הציד למשימה פשוטה. ניתן לראות רגעים של האכלה של המינים בבתי גידול של יער, ביצות ואפילו אזורים עירוניים.




בעוד שהמין אינו סלקטיבי במיוחד לגבי בית הגידול שלו, לנוכחותם של אזורים מיוערים יש קשר חזק עם השפע שלהם. הם אינם מבלים זמן רב ביערות עבותים פנימיים ומעדיפים קצוות או יערות משניים בשל קלות הטיסה דרך ירק פחות קומפקטי. הדרישה העיקרית לעצים לפי המינים היא ליצירת קן. לרוב הם נראים דואים או יושבים על ענף.


נשרים מצויצים הם מינים יומיומיים שניתן לצפות בהם באור יום. קל להבחין בהם בשל גודלם, צורת התעופה ותכונותיהם המורפומטריות הכוללות גוף חום כהה עם ברדס שחור על הראש ורצועה חיוורת רחבה יחידה על פני זנבו וכנפיו במהלך הטיסה. יש לו גם עיניים צהובות בהירות שאי אפשר לפספס. הסמל השחור שלו מסגיר את זהותו די בקלות.





התנהגות החיזור של המין מסקרנת למדי כאשר הזוג עוסק בדפוס טיסה ייחודי הכולל צלילות מרובות. הדאייה שלהם מלווה גם בקריאה מובהקת שיכולה להיות שונה לפי אזור גיאוגרפי.


כטורפי פסגה, נשרים מצויצים נחשבים כמינים חשובים לשמירה על האיזון הטרופי של מערכות אקולוגיות. בשל מיקומו במפל הטרופי הוא גם נחשב לאינדיקטור טוב לבריאות המערכת האקולוגית.


"סליחה חכו לי, ראיתי לטאה עסיסית מתרוצצת והייתי חייבת להסתער עליה. לצערי זה שמע אותי צועק אליך והתחבא בבור. אתה העיתונאי ההוא שמראיין חיות נכון? בשמחה אתן לך ראיון. אבל חבל על הלטאה הזאת. אבל אז, כשאתה נשר בנוי בכבדות - שלא תעז לקרוא לי שמנה - אתה לא יכול לטוס מסביב כל הזמן. בגלל זה אני מתיישב ומחכה וסוחף רק אם זה הרג מסוים. יעיל מאוד. כמעט אף פעם לא נכשל בנחשים, לטאות, יונקים ודגים... וגם ציפורים אחרות." "טכניקת הציד עובדת ממש טוב כשאני נשאר במקום אחד, מכיוון שהזנב השחור שלי, החלק התחתון חום צהבהב וציצת השיחים שלי, משתלבים היטב עם העצים. אה אבל כשאני עף, כן אז זה הכול מתפרק. דפוסי פס רחב בשחור ולבן בצד התחתון של הכנפיים שלי... אנחה. זה זועק לטרף שלי, יואו אני כאן! האבולוציה לא הבינה את זה נכון. וזו הסיבה שאני דבק בטכניקת ההמתנה-וצלול-ברגע האחרון שלי. אוף תראה, יש נחש שמן שבדיוק צץ מתוך בול עץ, חייב ללכת, ביי!"


דילום יצא לספארי בוקר בווילפאטו כשהוא תפס את התמונה הנהדרת הזו של הנשר בדיוק כשהמריא לציד. מבקרים בעלי עיני נשר במחנה הספארי Mahora Tented ב-Wilpattu יכולים לזהות אותם על העצים ליד המחנה, מכיוון שיש הרבה טרף בסביבה לציפור זו.


טורפי אגמים וביצות

crocodiles - תנין

תנינים הם זוחלים טורפים גדולים המצויים באזורים הטרופיים של אפריקה, אסיה, אמריקה ואוסטרליה. ניתן לחלק את משפחת התנינים לארבע קבוצות עיקריות; תנינים, קיימנים, תנינים וגריאלים.בסך הכל זוהו 14 מינים קיימים. דרוש מחקר גנטי נוסף לאישור המינים המוצעים תחת הסוג Osteolaemus, שהוא כיום מונוטיפי.בסרי לנקה יש שני מינים של תנינים.

האחד הוא תנין המוגר או מארש הידוע במיוחד בשם Crocodylus palustris. זה ידוע בשם גטה קימבולה בסינהאלה.השני הוא תנין מי מלח או אסטוארין עם השם הספציפי Crocodylus porosus. בסינהאלה זה ידוע בשם הלה קימבולה.



קיפודים, פנגולינים ולוריס





פנגולין אינדיאני Indian Pangolin

פנגולין הודי (שם מדעי: Manis crassicaudata) הוא פנגולין הנפוץ בהודו, בנגלדש, סרי לנקה ופקיסטן.

הזכרים גדולים מן הנקבות. אורך גופו של הפנגולין ההודי עשוי לנוע בין 45 ל-75 ס"מ, אורך זנבו מגיע ל-33–45 ס"מ. משקלו 5 עד 35 ק"ג וחלק נכבד ממשקל זה הוא הקשקשים הגדולים, שבדומה למיני פנגולין אחרים, מכסים את גופו ומשמשים כשריון. הוא מסוגל להתכרבל בצורת כדור לשם הגנה מטורפים כדוגמת טיגריס. בכל אחת מרגליו יש 5 טפרים ארוכים המשמשים אותו להשגת מזונו. לשונו, שאורכה מגיע ל-23-25.5 ס"מ, גם היא כלי חשוב בהשגת מזונו. הפנגולין ההודי חסר שיניים. הפנגולין ההודי פעיל במהלך הלילה ותר אחר מזון, ואילו במהלך היום הוא נוהג לנוח במאורה. הוא ניזון מנמלים ומטרמיטים שאותם הוא מוציא מהתל באמצעות טפריו הארוכים. הם מסוגלים לטפס על עצים. ההיריון נמשך כ-65–70 ימים ובסופו נולד גור במשקל של כ-200–500 גרם. אורך חייו של הפנגולין ההודי בשבי 13 שנה. מין זה נמצא בסכנת הכחדה בגלל ציד והרס בית הגידול שלו



דורבן הודי ציצי I באנגלית: Indian crested porcupine

דורבן הודי (Hystrix indica) הוא זן מכרסם שמקורו בדרום אסיה ובמזרח התיכון.

הדורבן ההודי הוא מכרסם גדול, במשקל 11-18 ק"ג גודל גופם (מהאף ועד לבסיס הזנב) נע בין 70 ל-90 ס"מ כשהזנב מוסיף עוד 8-10 ס"מ תוחלת החיים של דורבנים אינדיאנים פראיים אינה ידועה, אך הפרט המבוגר ביותר הידוע בשבי היה נקבה שגילה 27.1 שנים. הוא מכוסה בשכבות מרובות של שיער שונה הנקראות קולמוסים, כאשר נוצות ארוכות ודקות יותר מכסות שכבה של קוצים קצרים ועבים יותר. הקוצים חומים או שחורים עם פסים לבנים ושחורים לסירוגין. הם עשויים מקראטין והם גמישים יחסית כל נוצה/קוץ מחובר לשריר בבסיסו, מה שמאפשר לדורבן להרים את הנוצה/קוץ כאשר הוא מרגיש מאוים. הקוצים הארוכים ביותר ממוקמים על הצוואר והכתף, שם הנוצהים יוצרים "חצאית" סביב החיה. קולמוסים אלה יכולים לגדול עד 51 ס"מ אורך, כאשר רובם נמדדים בין 15 ל-30 ס"מ קולמוסים קטנים יותר (20 ס"מ) ונוקשים יותר ארוזים בצפיפות על הגב והגב. קולמוסים קטנים יותר אלה משמשים כדי לדקור איומים פוטנציאליים. בניגוד לאמונה הרווחת, דורבנים הודיים מצויצים (כמו כל דורבנים) אינם יכולים לירות בקולמוסים שלהם. לדורבן הציצי ההודי יש מבנה חסון עם יחס שטח פנים לנפח נמוך, מה שמסייע בשימור החום.[7] יש לו רגליים רחבות עם טפרים ארוכים המשמשים לנבירה.[2] כמו כל הדורבנים, לדורבן ההודי יש חוש ריח טוב וחותכות חדות דמויות אזמל.




לוריס שלוח אולוריס זעיר Slender loris

לוריס שלוח או לוריס זעיר הוא סוג של טרום-קוף במשפחת הלוריסיים. בסוג זה שני מינים: לוריס שלוח אדום ולוריס שלוח אפור והוא נפוץ בהודו ובסרי לנקה ביערות גשם טרופיים, ביצות וכו'. הלוריס הזעיר מבלה את רוב חייו על העצים ונע על הענפים בתנועות איטיות ומדויקות. ללוריס השלוח תוחלת חיים של כ-15 שנים והוא בעל חיים לילי.


בעלי חיים הרביוריים

ביחסי הטבע הפראי, בעלי החיים ההרביוריים הם מקור תזונה חשוב מאוד לחיות הטורפות הניזונות בעיקר מבשרן ומאפשרות את הקיום בטבע

צבי נקוד - Spotted dear

הצבי המנוקד (Axis axis ceylonensis) הם מיני הצבאים הסבירים ביותר להיראות בסרי לנקה, החיים רק על דשא, עלים ופירות. באזורים מוגנים כמו הפארק הלאומי יאלה, הפארק הלאומי וילפאטו, הפארק הלאומי ווסגאמוווה והפארק הלאומי מאדורו אויה, הם פעילים בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות והערב, נפוץ לראות ליד בורות מים. הצבאים המנומרים הם חברותיים ויוצרים עדרים גדולים בשפלה היבשה, בדרך כלל חיים בקבוצות של בין 10 ל-60 בעלי חיים, אם כי עדרים עשויים לכלול עד 100 בעלי חיים כאשר תנאי בית הגידול הם חריגים; כמו שפע של מים, מרעה וצמחייה. צבי מנוקד נמצאים לרוב בחברת הלנגורים האפורים, שנראה שיש להם קשר סימביוטי איתם. עבודת הצוות שלהם יוצרת 'ערנות מוגברת' נגד טורפים והצבאים המנומרים עשויים להרוויח קצת תועלת נוספת בחיפוש מזון מהעלווה שנשברה על ידי הלנגורים. קריאת האזעקה החזקה של צבי מנוקד או לנגור היא סימן לכך שנמר מסתובב באזור ומחכה לטרוף אותם.אויבים הם מהווים טרף עיקרי לתניני מוגר ולנמרים סרי לנקים. התן הסרי לנקי שומר לעתים קרובות על פרונים צעירים כטרף.

אישיות ואנטומיה : סימן ריח צבי על ידי שפשוף בלוטות הפנים שלהם בעשבים ובשיחים. יש להם גם בלוטות בכפות הרגליים, המשמשות להנחת ריח כאשר הם מסמנים שריטות על הקרקע.


רק לזכר הצבי המנוקד יש קרניים. כאשר אלה גדלים, הגדמים מכוסים בעור זמני מלא בכלי דם עדינים הנקראים 'קטיפה'. לאחר שגדלה הקטיפה מתייבשת ולעתים רואים צבאים מתחככים מהעור המת. זכרים משילים את הקרניים שלהם לאחר ההזדווגות. במהלך התגרה הם מנהלים דו-קרב כדי לתבוע דומיננטיות בעדר. זוג הקרניים המעטר את ראשו של צבי זכר בנוי היטב מביא לידי ביטוי את אישיותו. מנהיגות של קבוצה מוצעת רק לזכר חזק שמסוגל לגבור על זכרים אחרים.


צבי נובח שם מדעי מונטיאק Barking Dear

מי אני , תופתעו לגלות, אוקי אז אני עושה כאן וידוי ואספר לכם הכל..

"אני יודע שכולם חושבים שצבי נובח הם מתוקים, חמודים ותמימים. אבל אנחנו לא! אני חייב לומר לך את האמת. אנחנו שונאים אותך ואנחנו גם שונאים כל חיה אחרת בסביבה! זו הסיבה שאתה כמעט ולא רואה אותנו. אנחנו שונאים במיוחד נמרים ואנחנו 'נובחים' כדי להודיע לכל העולם מתי אחד קרוב. גם אנחנו שונאים אחד את השני, וזו הסיבה שאנחנו כמעט תמיד בודדים. הפעם היחידה שבה תראה יותר מאחד מאיתנו היא אם אנחנו מזדווגים או אם השני הוא התינוק שלנו או אם הזכר הדומיננטי מאפשר לזכר כנוע להסתובב. אוי, אתה צריך לראות מה קורה כשמתרחש פלישה לטריטוריה של צבי נובח אחר. הקרניים נכנסות לתמונה, כל כך חדות ומחודדות, וכל כך הרבה דם. כל כך אגרסיבי ואלים! אם מסתכלים עלינו, לא הייתם חושבים כך, נכון?"


"עכשיו, הסוד הגרוע מכולם. אנחנו... אוכלי כל! לא רק זה, אנחנו צדים באופן פעיל חיות קטנות ומכות אותן למוות עם הרגליים הקדמיות שלנו. הידעתם שיש לנו שיני כלבים לקרוע את בשרם, בדיוק כמו לכל הטורפים הגדולים? שלי קטנים, אבל לזכרים יש רשעים! אנחנו כן אוכלים פירות, דשא וזרעים, אבל הבשר החם כל כך טעים. עדיין חושבים שאנחנו חמודים ומעודנים? אנחנו גם גונבים ביצים מקנים. הבושה! נמאס לי לחיות את השקר, והייתי צריך להתוודות על האמת. תודה על ההקשבה. אני חייב ללכת, הטבע הבודד שבי בועט פנימה. להתראות!" סיפור התמונה למרות שבדרך כלל הוא חמקמק, במחנה ספארי בווילפאטו יש צבי נובח סביב אזור הבריכה במחנה. אחד משוה המחנה בשם דילום, צילם את התמונה הזו בשעות הבוקר המוקדמות בזמן שהוא חקר את מגרשי הקמפינג.


איילון הודי Indian Spotted Chevrotain or Mouse dear

איילון הודי, הוא מין של מעלה גירה קטן בסוג איילון נקוד שבמשפחת האיילוניים האנדמי לתת-היבשת ההודית. הוא תואר מדעית לראשונה בשנת 1852 על ידי הזואולוג האנגלי ג'ון אדוארד גריי.בעבר, הסוג איילון נקוד נחשב לסוג ומין יחיד תחת השם המדעי Moschiola meminna, כאשר האיילון ההודי נחשב לתת-מין; בעקבות בדיקה פילוגנטית מחודשת בשנת 2005, הוחלט שהוא מהווה מין בפני עצמו בעוד שהשם המדעי הנזכר הפך להיות שמו המדעי של איילון לבן-נקודות המצוי בסרי לנקה; עקב כך, פעמים רבות מידע ומחקר שמיוחס ל-"Moschiola meminna" נעשה בפועל על האיילון ההודי ולא על האיילון לבן הנקודות. האיילון ההודי הוא המין הנפוץ והגדול בסוגו.


צבי סאמבר בשמורת הורטון סרי לנקה

סמבור סרילנקי Sri Lanka Sambhur




מגלי ארצות ובריטיים התייחסו אליו, בטעות, כאייל, והובילו לקריאת שמות של מקומות כמו מישור האיילים.

צבי סמבאר סרי לנקה (Rusa unicolor unicolor) הוא תת-מין של צבי סמבאר שחי בסרי לנקה. תת-מין זה הוא אחד ממיני צבי הסמבר הגדולים ביותר עם הקרניים הגדולות ביותר הן בגודל והן בפרופורציות הגוף. משקל זכרים גדולים עד 270-280 ק"ג. סמבאר סרי לנקה חיים ביערות יבשים בשפלה וביערות הרים. עדרים גדולים של צבי סמבאר מסתובבים בפארק הלאומי הורטון פליינס, שם הוא היונק הגדול הנפוץ ביותר.



פיל סרילנקי Sri Lanka Elephant

גובהו של פיל סרילנקי בוגר כ2.5 מ' -3 מ' הנקבה נמוכה בכ15 ס"מ בממוצע יש לפיל 6 סטים של שיניים , שממשיכות לצמוח לאורך שנות חייו העומדות בממוצע על 60-70 שנה .

פילים אפריקאים ואסייתים הם שני מינים של פילים המשתייכים לסוגים שונים בשל הבדלים רבים שקיימים בין שני היונקים הענקיים הללו. כפי שמרמז שמם, פילים אפריקאים ואסייתים ניתן למצוא באפריקה ובאסיה. שני המינים הם בעלי חיים חברתיים שחיים בעדרים גדולים העשויים מנקבות הקשורות גנטית וצאצאיהן. פילים אפריקאים הם פילים מהסוג Loxodonta. הסוג מורכב משני מינים קיימים: פיל השיח האפריקאי, L. africana, ופיל היער האפריקאי הקטן יותר, L. cyclotis. הפיל האסייתי (Elephas maximus), הנקרא גם פיל אסייתי, הוא המין החי היחיד מהסוג Elephas ומוכרים שלושה תת-מינים - E. M. מקסימוס מסרי לנקה, א.מ. indicus מיבשת אסיה ו-E.m. sumatranus מהאי סומטרה. פילים אפריקאים ואסייתים הם חיות קרקס פופולריות מאוד בגלל גודלם הגדול, האינטליגנציה והיכולת לבצע טריקים שונים. שני סוגי הפילים גדולים, בצבע אפור ומצוידים בחדק ארוך.

פילים אפריקאים נמצאים באפריקה שמדרום לסהרה, כולל קניה, טנזניה, בוצואנה, זימבבואה, נמיביה, זמביה ואנגולה. בעוד שהם מאכלסים בעיקר מישורים ואדמות עשב, ניתן למצוא אותם גם ביערות, יערות עבותים, מדרונות הרים, חופים אוקיינוסים ומדבריות צחיחים למחצה. הם נעים בין גבהים נמוכים להרים גבוהים. פילים אסייתים מאכלסים שטחי עשב, יערות עד טרופיים, יערות ירוקי-עד למחצה, יערות נשירים לחים, יערות נשירים יבשים ויערות קוצים יבשים, בנוסף ליערות מעובדים ומשניים ושטחי שיחים. גם פילים אפריקאים וגם אסייתים הם אוכלי עשב, אבל הם מעדיפים סוגים שונים של צמחים. תזונתם של פילים אפריקאים מבוססת על עלים, בעוד שפילים אסייתים צורכים בדרך כלל דשא.




בופלו הודי או בופאלו של המים Indian Buffalo or water buffalo


בדרך כלל הוא בעל גוון עור כהה יותר וגדול יותר במידותיו מסוג הבופלו המקומי. גובהו כ1.5 מ' ומשקלו כ900 ק"ג . משך חייו כ20 שנה . הבוגרים שבהם הם דלילי שיער וצבעם כהה יותר .


אני רואה אותך בוהה בי. אתה תוהה 'מה קרה לקרן שלי'? כן חסרה לי אחת. היה לי קשה עם הארי המזוהם וחבריו סמית' אנד ווסון. הם מנהלים ענינים סביב החלק הזה של הג'ונגל עכשיו. תאו בר הם טריטוריאליים, אז לחימה היא רק דרך חיים. אני מניח שרעיתי במקום שלא הייתי צריך להיות. אבל הלוואי שלא איבדתי את הצופר. תמיד עוזר שיש שניים כאשר נמר רעב מתחיל להביט בך. הו, נתתי לכמה מהם כמה הייב-הו מגעילים בזמני! הם הטורף היחיד שאני צריך לדאוג לגביו, כי אפילו התנין הגדול ביותר לא יגע בתאו שגדל לגמרי כמוני.



עובדות מהנות פעם הייתי הבחור שניהל דברים כאן, טון אחד של שרירים טהורים... אפילו תאואים פראיים ממש פחדו ממני. מה? לא ידעת שיש עוד סוגים? ובכן אתה מקבל את התאואים המבויתים ששייכים לאנשים, ואז אתה מקבל לנו תאואים פראיים שמוצאם מהתאואים המבויתים שברחו לג'ונגלים ותקבלו את תאו הג'ונגל המקוריים-רזים-ומלאי שרירים פעם עמדתי בפני כולם, אבל עכשיו אני זקן. הייתי צריך לשמור על עשתונות ולהירגע בתוך בור מים בוצי במקום להתעסק עם הארי וחבורתו. בתמונה שלפניכם ניתן לראות תאואים פראיים בסביבת מחנה האוהלים בספארי ביאלה בזכות בורות המים השופעים באזור.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

לתוכנית הטיול המאורגן שלנו לסרילנקה לחצו על הקישור הבא : https://www.regev-tours.com/organized-tours-srilanka-12days

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ציפורים, בעלי כנף ועופות מים - סרילנקה הטרופית




חיי הציפורים של סרי לנקה עשירים מאוד בשל גודלם , בסירילנקה תועדו 524 מינים. בנוסף לציפורים התושבות הרבות, מספר לא מבוטל של מינים נודדים חורפים בארץ כדי להימלט משטחי הרבייה הצפוניים שלהם.


33 מינים מאושרים כמינים אנדמיים . המינים האחרים נמצאים גם ביבשת ההודית הסמוכה, אך למעלה מ-80 פיתחו מינים סרי לנקים מובהקים. חלק מהמינים הללו שונים מאוד במאפייני הנוצות שלהם מהצורות הקשורות לאותה ציפור בהודו. 26 מינים מאוימים בעולם ויש סכנת הכחדה כלפיהם. תפוצת הציפורים בסרי לנקה נקבעת במידה רבה על ידי אזורי האקלים שלה. האזור היבש הוא הגדול מבין השלושה, מכסה יותר ממחצית האי, עם תקופה יבשה וחמה ממושכת ורק אחת מונסון (המונסון הצפון מזרחי מאוקטובר עד ינואר). האזור הרטוב, עם שני מונסונים, נמצא ברובע הדרום מערבי של האי, שם נמצאים יערות הגשם הבודדים שנותרו והלחות גבוהה. אזור הגבעות המרכזי מתנשא לגובה של למעלה מ-2450 מ' (8-10,000 רגל) ויש לו אקלים ממוזג קריר. רוב 34 המינים האנדמיים מוגבלים באזור הרטוב ובאזור הגבעות, כאשר רק מעטים משתרעים גם לאזור היבש.


הציפורים האנדמית והיחודיות לסרילנקה

ENDEMIC BIRDS OF SRI LANKA

כיום ישנם 33 מינים מזוהים של ציפורים אנדמיות בסרי לנקה, מתוכם רובם נמצאים באזור הרטוב. החודשים נובמבר עד אפריל נחשבים לחודשים הטובים ביותר של השנה כדי לזהות את רוב האנדמים הללו. שמורות יער Kithulgala ו-Sinharaja בארצות הנמוכות הן בין המקומות המובילים לראות את רוב האנדמיות הללו. הפארק הלאומי הורטון פליינס בגבעות הוא המקום הטוב ביותר לתפוס את האנדמים שנהנים מהחיים שלהם בגובה.


CEYLON SPURFOWL - GALLOPERDIX BICALCARATA

קיים ביערות הצפופים של החלק הדרומי של האי. בעצם ציפור יער שניתן למצוא לעתים רחוקות בגבעות עד לגובה של כ-2000 מטר, אך בעיקר באזור הרטוב. מאוד ביישן וחשאי; לעתים קרובות יותר נשמע מאשר נראה. מרחוק ניתן לשמוע את ה"צלצול" האופייני החושף את נוכחותו. חי בעיקר בזוגות. Kitulgala ו-Sinharaja הם שניים מהמקומות הטובים ביותר עבור הציפור החמקמקה.




CEYLON JUNGLEFOWL - GALLUS LAFAYETTI

תרנגול לה פייט או תרנגול גונגל , ציפור קרקע נוספת מופצת בכל אזורי האקלים מגובה פני הים ועד לגבעות הגבוהות ביותר. למרות שהוא ביישן ומגוון, באזורים, ביערות סמוכים הוא יכול להיות מאוד מאולף ומתנהג כמו עוף ביתי. אף פעם לא מתרחק מכיסוי. למרות שציפור זו נראית לעתים קרובות כמעט בכל היערות, סינהרג'ה היא המקום הטוב ביותר לראות אותה במקומות קרובים.




CEYLON WOODPIGEON - COLUMBA TORRINGTONNII

יונת יער סגולה, יונה הגדולה והנאה הזו מוגבלת לאזור הרטוב. יונת יער נדירה של יערות גבעות ובתי גידול מיוערים סמוכים, יורדת מדי פעם לגבעות התחתונות. נוטה לבלות זמן רב בחופה אך אף פעם לא נרתע מלרדת לקרקע כדי להאכיל. בדרך כלל ביישן, חי בזוגות או בקבוצות קטנות. מישורי הורטון וסינהרג'ה הם שני מקומות טובים מאוד לראות את זה.




CEYLON GREEN-PIGEON - TRERON POMPADORA


יונה נאה אך קטנה יותר היא ללא ספק המוכרת ביותר מבין היונים הירוקות, המופיעה כמעט בכל הארץ הנמוכה ועולה על הגבעות לכ-1000 מטר ולעיתים אף יותר. הוא מתרחש ביער, בגידול מיוער היטב וגם בגינות ביתיות. זו יונת עץ, חיה בלהקות קטנות ונעה הרבה. Kitulgala, Sinharaja ו Udawalawe הם חלק מהמקומות שבהם ניתן לראות את הציפור הזו בקלות.



Sri Lanka hanging parrot I בית גידול: מין אנדמי I שם: תוכי תלוי

התוכי הזעיר והצבעוני הזה מופיע בכל מקום בגבעות עד לגובה של כ-1300 מטר, הוא מופיע גם באזור רטוב במדינה נמוכה. כמו תוכי סרי לנקה אחרים, זוהי ציפור ירוקה עם זנב קצר. ציפור קטנה שכיחה למדי המופיעה באזורים מיוערים, גינות ביתיות ומטעים. בדרך כלל חי יחיד או בזוגות ולפעמים במסיבות קטנות. קנדי, קיטולגלה וסינהרג'ה הם האזורים הטובים ביותר לזהות את הציפור הזו.הוא תוכי קטן תלוי באורך 13 ס"מ עם זנב קצר. למבוגר יש כתר אדום וגבעול. לעורף ולגב יש גוון כתום. הסנטר והגרון כחולים בהירים. המקור אדום והאירוסים לבנים.ציפורים לא בוגרות חסרות את הגוון הכתום בגב, יש להן גבעה עמומה יותר, ויש להן רק רמז של כתום על הכתר. יש להם גרון כחול חלש. יש להם מקור כתום ואירוסים חומים.התוכי התלוי בסרי לנקה הוא פחות חברותי מחלק מקרוביו, והוא בדרך כלל לבד או בקבוצות קטנות מחוץ לעונת הרבייה. מעופו מהיר וישיר, והקריאה היא שריקה חדה. הוא עובר תנועות מקומיות, המונעות בעיקר על ידי זמינות הפרי, הזרעים, הניצנים והפריחה המרכיבים את תזונתו.תוכי תלוי בסרי לנקה הוא ציפור של יער פתוח. זה עץ בלבד, לעולם לא יורד לקרקע. הוא מקנן בחורי עצים, מטיל 2-3 ביצים. נקבות מעורבות בבניית הקן והזכרים לרוב נשארים קרובים, צופים בנקבות. עונת הרבייה כוללת את החלק הראשון של השנה ולפעמים יולי-ספטמבר.



LAYARD’S PARAKEET - PSITTACULA CALTHROPAE

תוכי Layard מאכלס גם את אותם אזורים כמו המינים הקודמים. מספרים קטנים יותר מופיעים בחלקים היבשים יותר של הגבעות (במדרונות המזרחיים) ובמרגלות הגבעות הסמוכות. חי בדרך כלל בזוגות ולפעמים בלהקות קטנות. קנדי, קיטולגלה וסינהרג'ה הם המקומות האהובים עליה.




GREEN – BILLED COUCAL - CENTROPUS CHLORORCHYNCHOS

קוקל מעט קטן יותר מהקוקל הגדול הנפוץ יותר, שממנו ניתן להבחין בקלות על ידי השטר הגדול והירוק החיוור שלו. ציפור אוהבת יער נדירה המאכלסת את הסבך הצפוף של יערות אזור רטוב עם במבוק ננסי. לא מהסס להיכנס לגינות ביתיות הצמודות ליערות הללו, חמקמק מאוד. חי בזוגות. Kitulgala ו-Sinharaja הם שוב המיקומים הטובים ביותר.



SERENDIB SCOPS –OWL - OTUS THILOHOFFMANNI

לינשוף הסקופ הקטן הזה עם זנב קצר יש תפוצה מוגבלת אפילו בתוך האזור הרטוב שבו הוא נמצא. עד כה הוא ממוקם רק ביערות הגשם של החלק הדרום-מערבי של האי. זה לגמרי לילי ונדיר מאוד. Kitulgala ו-Sinharaja הם האתרים העיקריים גם עבור מין זה.



CHESTNUT – BACKED OWLET - GLAUCIDIUM CASTANONOTUM

זהו ינשוף קטן ונאה עם גב ערמון. ינשוף נדיר למדי של יערות האזור הרטוב שאינו עולה על גבעות גבוהות יותר. חי בזוגות ולעתים קרובות ניתן לשמוע אותו ולפיכך, ממוקם במהלך היום. לא מהסס להיכנס למגורי אדם מיוערים היטב, לפעמים אפילו מקנן בהם. Kitulgala, Dombagaskanda ו-Sinharaja הם חלק מהמקומות שבהם ניתן היה לראות.



CEYLON GREY HORNBILL - OCYCEROS GINGALENSII

מבין שני הציפורים בעלי מקור קרני, המופיעים בסרי לנקה, זהו הקטן יותר. ציפור נפוצה מקומית בכל יערות הארץ הנמוכים, באזורים מיוערים היטב ובגנים. הוא מתרחש גם באזורים רטובים וגם באזורים יבשים ומדי פעם עולה בגבעות לכ-1300 מטר. הוא חי בזוגות או להקות קטנות. כמו רוב הצפרנים. הנקבה כולאת את עצמה בחור עץ לצורך דגירה בעונת הרבייה. Kitulgala הוא בין המקומות הטובים ביותר לראות את הציפור הזו.





YELLOW-FRONTED BARBET - MEGALAIMA FLAVIFRONS

הברבט היפה הזה הוא אחד הציפורים האנדמיות הנפוצות ביותר בסרי לנקה. קריאתו הבלתי פוסקת היא הסימן המסחרי של יער האזור הרטוב. למרות יערות חלקיים יותר עד כבדים, זה אוהב גינות ביתיות מיוערות. השיחה נשמעת במרחק סביר. בסינהרג'ה ניתן לראות אותו כחבר קבוע בלהקות המזון המעורבות. Udawattakele בקנדי הוא אחד מהמקומות הטובים ביותר שלה.



CEYLON SMALL BARBET - MEGALAIMA RUBRICAPILLUS

ברבט סרילנקי קטן, זהו הברבט היחיד שיוצא לגני העיר. ציפור קטנה עם חלקים עליונים ירוקים עזים, צדי בטן ירוקים ללא פסים, ראש כחלחל עם טבעות עיניים כתומות-צהובות וכתם גרון, וכתם ארגמן קטן מאוד בשד. תכונות אלו מבדילות אותו מהצורף הנחושת באזורים שבהם שני המינים מתרחשים. זוהי ציפור נפוצה בשטחים מעובדים או מיוערים גלויה בכל האזור הרטוב עד כ-1000 מטר ובמושבות מפוזרות בחלקים מהאזור היבש.




CRIMSON BACKED FLAMEBACK - CHRYSOCOLAPTES STRICKLANDI

נקר , כמעט זהה לגודלו של הפלאמבק השחור בעל הכתפיים הנפוצות יותר, הנקר החתיך הזה נראה מעט יותר גדול וניתן להבחין בו ממין זה על ידי הגב והכנפיים הארגמן שלו, שבירה ארוכה יותר בצבע שנהב וצורת קריאה/ציוץ שונה. זהו מין אוהב יער, המופץ כמעט בכל חלקי האי המיוערים, אך מעדיף את האזור הרטוב וההרים, שם הוא עולה לגבהים הגבוהים ביותר. לנקבה יש כתר שחור עם כתמים לבנים.



CEYLON SWALLOW - HIRUNDO HYPERYTHRA

לסנונית המעופפת האיטית למדי הזו עם תחתית ערמונים אדמדמים וגבעול יש זנב מפוצל עמוק. הוא נראה בנוי כבד יותר מהסנוניות האחרות באי. הוא נמצא ברחבי השפלה והגבעות עד לגובה של כ-1300 מטר. הוא מעדיף ארץ פתוחה וניתן לראותו בזוגות או להקות קטנות מפוזרות.



CEYLON WOODSHRIKE - TEPHRODORNIS AFFINIS

ציפור קטנה אפורה עם פס עין כהה כמו זה של השרקנים האמיתיים. הנקבה של הציפור הלא בולטת הזו היא עמומה ושחומה יותר מהזכר. ניתן לראות בכל רחבי גבעות הארץ הנמוכות עד לגובה של כ-1000 מטר אך נפוץ יותר באזור היבש. לא אוהב יערות עבותים. הוא חי על עצים וחי בזוגות.



BLACK-CAPPED BULBUL - PYCNONOTUS MELANICTERUS

זהו בולבול נפוץ למדי עם חלקו העליון של ירוק זית, זנב חום עם קצוות לבנים רחבים עד נוצות הזנב החיצוניות, גרון צהוב וחלקו התחתון עם גוון זית על החזה והצדדים. יש לו נוצות תעופה חומות וכנף צהובה. לזכר יש קשתית אדומה ואילו זו של הנקבה חומה. מתרחש בזוגות או במסיבות קטנות ביערות פתוחים ובחורשות של שפלות וגבעות, עד 1300 מטר לפחות.




YELLOW EARED BULBUL - PYCNONOTUS PENICILLATUS

בולבול זה הוא מין הררי המופיע מעל 1300 מטר במדינה למעלה. בגבעות הגבוהות יותר, לעומת זאת, מדובר באחת הציפורים הנפוצות ביותר. הוא פוקד בג'ונגלים, נקיקים מיוערים וגנים מיוערים היטב. בדרך כלל נמצא בזוגות, אם כי מסיבות קטנות אינן נדירות. לבולבול שאין לטעות בו יש סימני ראש בולטים עם ציצי אוזניים צהובים וארוכים. מכאן השם בולבול צהוב אוזניים. Nuwara Eliya ו-Horton Plains הם המקומות הטובים ביותר לראות את זה.


CEYLON WHISTLING THRUSH - MYOPHONUS BLIGHI

קיכלי קרפוסקולרי זה בעל מראה שחור הכולל (מקור ורגליים שחורים) הוא ציפור נדירה וביישנית מאוד ונמצאת רק בגבהים מעל 1200 מטר. זה נקרא גם Arrenga, ובריכת Arrenga במישורי הורטון היא אחד המקומות הבודדים שבהם ניתן לצפות בה. באור טוב ובמגורים קרובים, אפשר לראות את הכתם הכחול הבוהק על הכתף. הוא מעדיף בתי גידול הסמוכים לנחלים ובריכות.



SPOT-WINGED GROUND-THRUSH - ZOOTHERA SPILOPTERA

קיכלי מנוקד כנפיים בולט מאוד עם חלקים עליונים עשירים בצבע חום זית, שתי שורות של כתמים על חלק חיצוני ועל כנפיו ודוגמת פנים אופיינית בשחור-לבן. הוא נמצא בכל האזור הרטוב במדינה הנמוכה ובגבעות עד לגובה של כ-2000 מטר, ציפור יער וגנים מיוערים היטב הסמוכים לאזורים אלו. ניתן לשמוע את השיר המתנגן שלו עם עלות השחר והערב ב-Sinharaja, Dombagaskanda ו-Kitulgala, שם ניתן היה לצפות בו בקלות לאורך השבילים.



CEYLON SCALY THRUSH - ZOOTHERA IMBRICATA

זהו קיכלי אדמה ביישן ביישן נדיר, חום זית מלמעלה ועם חלקים שחורים בצבע אדום. תבנית הקשקשים של הגוף, החשבון הגדול והארוך והמראה השמנמן מקלים על הזיהוי. נמצא בין הגבעות התחתונות ועד 1700 מטר. מבלה את רוב זמנו על הקרקע, הופך עלים יבשים ומחפש מזון חרקים, ככל המינים שלו.


CEYLON BUSH-WARBLER - BRADYPTERUS PALLISERI

הציפור הגולשת נמצאת רק מעל 1500 מטר בסבך צפוף הנעה בגניבה אך מדי פעם מראה את עצמה היטב. בדרך כלל כהה עם גרון צהוב חלוד, חזה אפור כהה וזנב מעוגל. גבה חיוורת וטבעת עין חיוורת. חלקים עליונים בצבע חום זית עם גוון חלוד על גבשושית, בטן אפורה זית עם גוון אדמדם בצדדים ומתחת לזנב. לזכר יש עיניים אדומות ולנקבה חיוורת. מישורי נווארה אליה והורטון הם המקומות הטובים ביותר לראות את הציפור הנדירה הזו.



DUSKY-BLUE FLYCATCHER - EUMYIAS SORDIDUS

זוהי עוד ציפור גבעות אנדמית של צבע כחול עמום נהדר. מצח כחול בהיר יותר הופך אותו לזיהוי בקלות. לוכד זבובים זה מוגבל לגבעות שמעל 650 מטר אך אינו נפוץ מתחת לגובה 1000 מטר. תושב יערות ואחוזות וגנים מיוערים היטב שבהם שפע עצים מוצלים מספקים את הבידוד שהוא אוהב; במקומות כאלה היא ציפור מוכרת ולא ביישנית כלל.



BROWN-CAPPED BABBLER - PELLORNEUM FUSCOCAPILLUS

הפטפטן הזה הוא בעל צבעים מפוכחים; חלקים עליונים חומים עם כיפה ועורף חום כהה יותר; הפנים, הסופרציליום והחלקים התחתונים הם קינמון או חלוד חיוור. ציפור אוהבת יער שחיה בזוגות ונמצאת ברחבי האי. הוא עולה על הגבעות לגובה של 1600 מטר לפחות. שני המינים כאחד מבלים זמן רב על הקרקע בהפיכת עלים בחיפוש אחר חרקים. שמע לעתים קרובות יותר את זה שנראה.



CEYLON SCIMITAR-BABBLER - POMATORHINUS (SCHISTIEPS) MELANURUS

לציפור הציצנית מראוד הזאת הדקה והמושכת מאוד הזה יש שטר מעוקל צהוב וארוך למטה, גבה לבנה ארוכה הנמשכת על העורף ופס עין שחור. החלקים העליונים חום חלוד עם כתר חום כהה, חלקים לבנים מתחת עם צלעות חומות, פתח אוורור ומתחת לכיסויי הזנב. שני המינים כאחד. עם זאת, הוא אינו מוגבל ביערות אם קיים כיסוי מספיק, הוא יתפוס מגורים באחוזות ובגנים מיוערים היטב. חי בזוגות או במסיבות משפחתיות.



CEYLON RUFOUS BABBLER - TURDOIDES RUFESCENS

ניתן להבחין בין הצייצנים והפטפטנים הצהובים לבין הפטפטנים האחרים על ידי צבעו האדמוני וכתום עז ורגליו. ניתן לראות אותו ברוב היערות הבלתי מופרעים באזור הרטוב ובגבעות לגובה הגבוה ביותר. למרות שזו ציפור יער, היא יוצאת לעתים קרובות לגנים מיוערים באזורים סמוכים. תמיד בקבוצות קטנות ועסוקות בפלסות דרכם בין העלווה של העצים ותת הקרקע. עוד זן גרעין של גלי ההזנה של יער סינהרג'ה. ציפור רועשת שחושפת את נוכחותה בפטפוטים וחריקות מתמשכות.



ASHY-HEADED LAUGHING THRUSH - GARRULAX CINEREIFRONS

זוהי ציפור נוספת שחיה בלהקות ומזוהה גם עם להקות האכלה של סינהראג'ה. נראה הרבה יותר מסודר מהקשקש האדמוני. הוא מוגבל ביערות העמוקים של האזור הרטוב והגבעות הסמוכות. הוא עולה ל-1600 מטר לפחות. זוהי ציפור רועשת, מפטפטת וחורקת ללא הרף. ניתן לטעות בקלות בקריאות אלה עם אלה של הפטפטן האדמוני.


LEGGE’S FLOWERPECKER - DICAEUSM VINCENS

ציפור מושכת מאוד כשמסתכלים עליה מקרוב. ניתן להבדיל בקלות מהחמנית הסגולה הדומה למדי על ידי המקור הקצר והחזק שלה. לזכרים חלקים עליונים אפורים כחולים כהים עם קצותיו הלבנות נוצות זנב חיצוניות (פחות ניכרות אצל הנקבה), גרון לבן ושד עליון. שאר החלקים התחתונים צהובים, מחווירים אותו בלבן מתחת לשמיכת הזנב. הנקבות בדרך כלל חיוורות יותר עם חלקן העליון של זית אפור. ציפור נדירה זו מוגבלת ביערות הגשם של החלק הדרום מערבי של האזור הרטוב ובגבעות הסמוכות עד לגובה של כ-1000 מטר. חי לבד, בזוגות או במסיבות משפחתיות קטנות.



CEYLON WHITE EYE - ZOSTEROPS CEYLONENSIS

זוהי עוד ציפור אנדמית החיה בגבעות רק כ-1,000 מטר גובה שבו היא יכולה להיות הציפור הנפוצה ביותר. יוצר להקות פזורות למעט בעונת הרבייה, שבה הוא מזדווג. מעט גדול יותר מהעין הלבנה המזרחית הדומה וגם בעל נוצות ירוקות בג'ונגל כהה יותר. טבעת העין הלבנה שבורה רחבה יותר מלפנים מאשר בעין לבנה מזרחית. השד התחתון, הבטן והצדדים לבנים אפרפר. מישורי נווארה אליה והורטון הם שניים מהאתרים הטובים ביותר למין זה.



CEYLON CRESTED DRONGO - DICRURUS LOPHORINUS

בעבר נחשב כמין של דרונגו זנב-רוקר גדול יותר, שנמצא באזור היבש. הציצה הקדמית, הנוצות השחורות המבריקות והזנב הארוך והמסולג עמוק ללא המחבטים מקלים על הזיהוי. ידוע בחיקוי הקולי שלו לקולותיהם של ציפורים אחרות , מחקה מגוון ציפורים. הוא מאכלס את היערות הגבוהים של האזור הרטוב המתנשאים לגובה של לפחות 1600 מטר. זהו אחד ממיני הניזונים מגרעינים ביער סינהרג'ה.



CEYLON BLUE MAGPIE - UROCISSA ORNATE

עקעק כחול סרילנקי ללא ספק אחת הציפורים האנדמיות הצבעוניות ביותר של סרי לנקה. אי אפשר לטעות בציפור הגדולה והיפה הזו עם אף מין אחר של סרי לנקה. בעיקר כחול בהיר עם שטר אדום, וטבעת עין ורגליים; ראש וצוואר אגוז חזה; זנב כחול מדורג ארוך עם קצה שחור ואחר כך לבן. הוא מאכלס את יערות הגבעות ואת גבעות האזור הרטוב. ציפור נדירה, הנראית בדרך כלל במסיבות משפחתיות קטנות של עד שש או שבע; אבל לפעמים נצפים זוגות ויחידים בודדים.

עקעק-כחול סרי לנקה הוא מין של ציפור שיר צבעונית ממשפחת העורביים, החי רק ביערות הגשם באי סרי לנקה שמדרום להודו. אף על פי שהוא הסתגל לנוכחות בני אדם, הוא נמצא במצב שימור פגיע, בשל הרס בית הגידול העיקרי שלו, יער ראשוני באזור הלח שבדרום סרי לנקה העקעק מגיע לאורך של עד 47 סנטימטרים, הוא גדול יותר ממיינה מצויה אך קטן מעורב שחור. כפי ששמו מזכיר הוא בעל נוצות כחולות בוהקות. ראשו, צווארו וכנפיו אדומים-חומים או ערמוניים וקצה זנבו לבן. הרגלים וטבעת העין אדומים. לצעירים נוצות דומות לבוגרים אך בצבע עמום יותר. טבעת העין של הצעירים חומה והנוצות בחלק התחתון אפורות.מין זה אנדמי לסרי לנקה, בה הוא נמצא ביערות הרריים, במורדות ההרים ובשפלות רטובות. הוא נמצא בגבהים של 150 עד 2200 מטר מעל לגובה פני הים. הוא לא נראה בבתי גידול מופרעים כמו גנים או מטעים.


בסקרים שנערכו בין השנים 2004 ו־2006 נמצאו בוגרים ממין זה ב־38 חלקי יער נפרדים הכלולים בתוך 6 מתחמי יער בדרום הרטוב של סרי לנקה. אף על פי שהם נמנעים מאזורים מופרעים בידי בני אדם, מחקרים שבוצעו הראו שהמין נמשך לנוכחותם של בני אדם ברמות נמוכות ובינוניות של הפרעות וקבוצות קטנות עד בינוניות של אנשים. מספר העקעקים גדל, בניגוד לעופות אחרים שנכללו במחקר . לעיתים קרובות נצפתה קבוצה של עקעקים המחכים ליד שבילים ומצפים להאכלה בידי מבקרים אנושיים.

העקעק הסרי לנקי הוא אוכל בשר וניזון בעיקר מחרקים, לטאות ודו-חיים. בנוסף, נצפו פריטים הניזונים מפירות וגם ביצים וגוזלים של עופות אחרים. עקעקים נצפו משפשפים זחלים שעירים על עצים כדי להסיר את השערות הרעילות לפני אכילתן.


והוא מתחתן רק עם אחת - העקעקים הם מונוגמיים. הם חיים בקבוצות קטנות של עד 7 פרטים, כאשר לכל אחד שטח משלו. עונת הרבייה היא מינואר ועד מרץ והנקבה מטילה 3–5 ביצים לבנות עם כתמים חומים. שני המינים בונים את הקן ומאכילים את הגוזלים אך רק הנקבה דוגרת על הביצים.



WHITE-FACED STARLING - STURNIA ALBOFRONTATA

זרזיר רזה עם מצח לבן, פנים, גרון ומתחת לשמיכת זנב. הלבן של הראש מתמזג בצורה מפוספסת לתוך השחור האפור הירקרק של הגב, הכנפיים והזנב בעוד הגרון הלבן מצליל לאפור המעושן של השד והחלק התחתון שמפוספסים בלבן. הוא מוגבל ביערות הגבוהים של האזור הרטוב והאזורים הסמוכים לו, ועולה לכ-1500 מטר. עצים קפדניים, פוקדים צמרות עצים גבוהים. חי בזוגות או להקות קטנות. אלדו נראה בלהקות האכילה בסינהרג'ה.




CEYLON HILL-MYNA - GRACULA PTILOGENYS

ציפור שחורה וחלקה עם זוג ואטלים צהובים על העורף וכתם כנף לבן. עין אפורה חיוורת מאוד וחשבון כתום-אדום על בסיס שחור. ניתן להבחין בקלות בין זה לבין Myna הגבעה הדרומית (הציפור היחידה האחרת של סרי לנקה שאיתה ניתן להתבלבל) על ידי נוכחותם של זוג בודד בלבד של וואטלים. מיינה זו מאכלסת את היערות והמדינה המיוערת היטב של האזור הרטוב, ועולה על הגבעות לגובה של 2000 מטר לפחות. חי בזוגות או במסיבות קטנות.


מלהוקה אדום פרצוף I מין אנדמי RED-FACED MALKOHA - PHAENICOPHAEUS PYRRHOCEPHALUS

עוד שוכן יער שיש לו הרגלים עץ מאוד. לא נפוץ בשום אופן. נמצא בעיקר ביערות אזורים רטובים לא מפוזרים ובכמה מיערות הגדות הגבוהים של החלקים היבשים יותר. ציפור גדולה שאין לטעות בה עם פנים אדומות ארגמן. לעתים קרובות מאוד, חבר בלהקות מינים מעורבים של יער הגשם של סינהראג'ה. הוא חי בדרך כלל בזוגות, אך לעיתים ניתן לראות שניים או שלושה זוגות בלהקות ההאכלה הללו. Sinharaja הוא המקום הקל ביותר לצפות בציפור זו. המלקוהה האדומה אוכלת מגוון של חרקים כולל זחלים, חרקי מקל ענקיים, גמל שלמה ובעלי חוליות קטנים כמו לטאה. לפעמים זה יכול לאכול פירות יער אבל זה דורש אישור. שלא כמו רוב הקוקיות, זהו מין שקט, שגורם רק לרטינה רכה מוזרה. מלכהה עם פנים אדומות - נראית בעיקר ביער הגשם של סינהראג'ה המלקוהה האדומה היא ציפור של יערות עבותים, שבה יכול להיות קשה לראותה למרות גודלה וצבעה. הציפור מקננת בעץ, בדרך כלל : האופייני הוא 2-3 ביצים. הם נמצאים בכמעט מחצית מהלהקות המחפשות מזון מעורב באזור סינהרג'ה.



שם : קוקל בעל מקור ירוק בית גידול מין אנדמי Green-billed coucal


הקוקל הירוק (Centropus chlororhynchos) הוא חבר במשפחת הקוקיות. הוא אנדמי לאזור הרטוב של סרי לנקה ונרשם כפגיע ברשימה האדומה של IUCN, שכן האוכלוסייה הקטנה ירדה עקב הרס ופירוט היער.הוא שוכן ביערות הגשם הגבוהים של דרום מערב סרי לנקה ומקנן בשיחים. המצמד האופייני שלו הוא 2-3 ביצים.


שם : יונה כתומת חזה I בית גידול Orange-breasted green pigeon


יונה ירוקה בעלת חזה כתום (Treron bicinctus) היא יונה שנמצאת ברחבי אסיה הטרופית מדרום להרי ההימלאיה על פני חלקים של תת היבשת ההודית ודרום מזרח אסיה. כמו יונים ירוקות אחרות, הוא ניזון בעיקר מפירות קטנים. הם עשויים להימצא בזוגות או בלהקות קטנות, מחפשים מזון בשקט ונעים לאט על עצים. העורף כחול-אפור והכתר ירוק צהבהב. כיסויי הזנב העליונים מברונזה ושמיכות הזנב התת-עליות לא מסומנות בצבע אדום. לזכר יש פס ורדרד על החזה העליון עם כתום רחב יותר למטה ואילו לנקבה יש חזה צהוב עז.

דומה במראה ליונים ירוקות אחרות כולל יונה ירוקה צהובה רגל ויונה ירוקה אפורה חזית אך אין לה חום בכנף. לזכר אין שום אפור בראש אבל יש לו פס צר של לילך על החזה העליון עם פס כתום רחב יותר למטה. צלעות התת-זנב הן קינמון עם הנוצות הארוכות בשוליים צהובים. הזנב אפור למעלה עם פס כהה תת-טרמינלי רחב. הנקבות צהובות למטה וחסרות את הרצועות הכתומות או הלילך. כיסויי הזנב הם קינמון עמום יותר עם כתמים ירקרקים. עם זאת, לזנב העליון יש את הנוצות המרכזיות באפורה זהו זן שמצוי ביער בעל תפוצה נרחבת מהרי הטראי וההימלאיה התחתונות (מתחת ל-1,500 מ' , דרומה בעיקר בגאטים המערביים והמזרחיים וביערות סרי לנקה לא הרחק מהחוף. הם נמצאים בבורמה, תאילנד, חצי האי המלאי, וייטנאם, ג'אווה והיינאן. מזוהים בתנועות עונתיות מסוימות יונים ירוקות בעלות חזה כתום מופיעות בדרך כלל בודדות או בקבוצות קטנות. הם אוכלים זרעים ופירות של מגוון רחב של צמחים, בתאנים מניבות פרי, ומחפשים מזון בהליכה איטית לאורך הענפים. ידוע שהם ניזונים מ-Strychnos nux-vomica, שפירותיו רעילים ליונקים. לפעמים רואים אותם על הקרקע. הקריאה שלהם היא סדרה מאופקת נמוכה של שריקות נודדות מאופנות. זכרים נלחמים זה בזה בעונת הרבייה, טופחים זה בזה בכנפיים ומנקרים זה את זה. בסרי לנקה הם מתרבים בעיקר מדצמבר עד מאי. הקן הוא הפלטפורמה הדקיקה האופיינית לכמה זרדים שבהם מטילות שתי ביצים לבנות. שני המינים דוגרים והביצים בוקעות תוך 12 עד 14 יום לערך .



שם : יונה ירוקה של סרילנקה Sri Lanka green pigeon

יונה ירוקה של סרי לנקה או יונה ירוקה ציילון (Treron pompadora) בסרי לנקה, ציפור זו ועוד כמה יונים ירוקות ידועות בשם bata goya בשפת הסינהאלה. נמצאת ביערות של סרי לנקה. היונה הירוקה של סרי לנקה מופיעה בדרך כלל יחידה או בקבוצות קטנות. המעוף שלה מהיר וישיר, עם הפעימות הקבועות והנפת כנפיים חדה אוכלת את הזרעים והפירות של מגוון רחב של צמחים. בונה קן מקלות בעץ ומטיל שתי ביצים לבנות.




שם : יונה ירוקת כנף I יונת אמרלד Common emerald dove

יונת אמרלד או יונת אמרלד מצויה (Chalcophaps indica), הנקראת גם יונת אמרלד אסייתית ויונת אמרלד אפורה, היא יונת גידול תושבת רחבה שמקורה בחלקים הטרופיים והסובטרופיים של תת היבשת ההודית ודרום מזרח אסיה. היונה ידועה גם בשמות של יונה ירוקה ויונה בעלת כנפיים ירוקות. יונת האזמרגד המצוי היא ציפור המדינה של מדינת טמיל נאדו ההודית. יונת האזמרגד של האוקיינוס השקט ויונת האזמרגד של סטפן נחשבו שניהם בני משפחה.



שם : יונת העץ הסגולה Pale-capped pigeon

יונה בעלת כיפות חיוורות (Columba punicea), הידועה גם בשם יונת העץ הסגולה, היא זן של יונה גדולה שנמצאת בתפוצה חלקית בחלקים של תת היבשת ההודית ודרום מזרח אסיה. יש לו תעופה איטית והוא מבלה זמן רב בישיבה בשקט בעלווה של עצי פרי גדולים, לעתים קרובות ביער נהר במישורים. הוא בעיקר חום מלמעלה וערמון למטה עם ברק של ירוק או אמטיסט. לזכרים יש כיפה אפורה לבנבנה בעוד לנקבות יש כיפה אפורה חומה ופחות מבריק על הנוצות. הם פרוגיגורים, מחפשים מזון בקבוצות קטנות בחופת העצים, אך לפעמים יורדים לקרקע לחיפוש אחר זרעים ופירות שנפלו.


פסיונים ובני מינם





ציפורי מים אופיניות לפארק יאלה


Water Birds of Yala National Park

חסידה שחורת צוואר - ציפור בסכנת הכחדה .


האם אני נראה כמו הוא? אני פלישיה, הקשתית שלי צהובה, ולא חומה כמו עין של זכר. אל תגידו שאנחנו נראים אותו הדבר, רק בגלל שלכולנו יש ראש וצוואר ססגוני בצבע כחלחל-שחור, גב ובטן לבנים בהירים. למד להבחין בהבדל. אוֹתוֹ! עכשיו לאן נעלם הדג הזה? כדאי שתקווה שאמצא את זה או צפרדע או איזו ציפור קטנה לאכול, אחרת אתה תהיה בתפריט! הסיבה היחידה שאנחנו כאן היא כי יאלה וויפאטו הם פארקים לאומיים מוגנים. שפע של עצים גבוהים וביצות לבנות בהם קנים, שפע של מזון, ואין הרבה בני אדם להתמודד איתם. ובכן, עד שמזיק כמוך הופיע. תמונה זו של חסידה שחורת צוואר באמצע סשן מעקב אינטנסיבי, נתפסה על ידי צילום בתוך הפארק הלאומי וילפאטו. בורות המים השלווים מסביב למחנה הספארי Mahora Tented ב-Wilpattu הם גם אידיאליים עבור צופי ציפורים כדי לראות את הציפור הנדירה הזו.



חסידה שחורת צוואר


חסידת צוואר צמר או חסידה לבנת צוואר היא ציפור שכשוך גדולה במשפחת החסידות. הוא מתרבה בנפרד, או במושבות קטנות ורפויות. הוא מופץ במגוון רחב של בתי גידול כולל ביצות ביערות, אזורים חקלאיים ואדמות ביצות מים מתוקים.



אִיבִּיס שְׁחֹר רֹאשׁ או מגלן שחור-ראש (שם מדעי: Threskiornis melanocephalus) הוא מין של עוף מים מתת-משפחת המגלנים החי בדרום אסיה ודרום-מזרח אסיה, מזרחה עד יפן, הפיליפינים ואינדונזיה. חלק מהאוכלוסיות נודדות למרחק קצר. הוא חי באזור הטרופי והסובטרופי של אסיה באזורי ביצות, אגמים, בריכות, שדות אורז וחופים ולעיתים הוא חי בקרבה למגורי האדם.




Sri Lankan Little Egret אנפה סרילנקית

למרות שלעתים קרובות טועים בטעות כבן למשפחת האיביס, ציפור הנפוצה הזו היא האנפה הקטנה. לעתים קרובות אתה רואה אותם בעקבות פילים ותאו מים. לפעמים הם כל כך קרובים לרגליהם של בעלי החיים הענקיים האלה שאתה חושש לשלומם. יהיה כל כך קל לדרוך עליהם ולמעוך אותם. הם יקננו עם ציפורי מים אחרות במושבות גבוהות בעצים ליד המים. הם זכרים בונים קן מזרדים. הנקבה מטילה בין שלוש לחמש ביצים הנשמרות על ידי שתי הציפורים הבוגרות המתחלפות בישיבה על הביצים. הגוזלים הצעירים בוקעים תוך עשרים ואחד עד עשרים וחמישה ימים. שני ההורים דואגים לצעירים שנמלטו לאחר ארבעים יום.




Sri Lankan Asian Openbill Stork חסידה אסייתית סרי לנקה


אלה חסידות מוזרות למראה שנראה שיש להן מום מולד. המקור הארוך שאינו נסגר הוא שנותן לחסידה זו את שמה התיאורי. מקור המזון העיקרי המועדף עליהם הוא חלזונות מימיים, וחושבים שהשטר הפתוח עוזר לציפור זו למצוא ולאכול אותם. לקצוות השטרות שלהם יש תכונה דמוית מברשת שיער עדינה המועילה בניהול קונכיית חילזון חלקה. השטר משמש כמו מפצח אגוזים וברגע שהוסרה קליפת החלזונות היא אוכלת את מה שיש בפנים.


חסידת ה-Openbill יכולה לבצע את הטריק הזה מתחת למים. לגוזלים צעירים אין את הפער המובחן בין מקורם. זה מתפתח ככל שהם גדלים. בדיוק כמו החסידה המצוירת, היא משתמשת בכנפיה הגדולות כדי להמריא על התרמיקה העולה של שעות הבוקר המאוחרות כדי לצבור גובה ולמצוא אזורי האכלה חדשים. למרות שהיא מעדיפה לאכול חלזונות, החסידה הפתנית תלעס גם צפרדעים, נחשי מים, דגים וחרקי מים אחרים. גם החסידות וגם החסידות מתחלפות בישיבה על הביצים. הנקבה מטילה בדרך כלל בין שתיים לארבע ביצים. הם בונים קן בסגנון פלטפורמה גבוה בצמרות העצים ליד מים עם ציפורי מים אחרות. הביצים בוקעות לאחר עשרים וחמישה ימים.

הפלמינגו הגדול יותר (Phoenicopterus roseus) הוא המין הנפוץ והגדול ביותר במשפחת הפלמינגו. נפוץ בעולם הישן, הם נמצאים באפריקה הצפונית (החוף) ומדרום לסהרה, תת היבשת ההודית (דרומית להרי ההימלאיה), המזרח התיכון, הלבנט, המפרץ הפרסי, מפרץ עדן, ים סוף, ומדינות הים התיכון של דרום אירופה.






ברווז עקוד מקור - ציפור בסכנת הכחדה SPOT BILLED DUCK




שקנאי סרילנקי Pelican

שקנאים (סוג Pelecanus) הם סוג של ציפורי מים גדולות המרכיבות את משפחת Pelecanidae. הם מאופיינים במקור ארוך ובכיס גרון גדול המשמש ללכידת טרף ולניקוז מים מהתכולה שנלפת לפני הבליעה. יש להם נוצות חיוורות בעיקר, למעט השקנאים החומים והפרואניים. השטרות, השקיות ועור הפנים החשוף של כל השקנאים הופכים לצבעים עזים לפני עונת הרבייה.

שקנאים בדרך כלל לא מפחדים ומתקרבים למגורי האדם, ולכן ניתן למצוא אותם אפילו בקולומבו, בכל מקום שבו מקורות מים רדודים שופעים דגים. קבוצת החבר'ה הזו שצחקה על בדיחה צולמה על ידי דילום, בתוך הפארק הלאומי וילפאטו.